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Optimization of alternative ingredients in low fishmeal diets using functional nutrients in Totoaba macdonaldi juveniles
Optimización de ingredientes alternativos en dietas bajas en harina de pescado usando nutrientes funcionales en juveniles de Totoaba macdonaldi
JOSE PABLO FUENTES QUESADA
JUAN PABLO LAZO CORVERA
Acceso Abierto
Atribución
gut health, intestinal integrity, alternative ingredients, enteritis, functional nutrients, prebiotic, glutamine, Totoaba macdonaldi
salud intestinal, integridad intestinal, ingredientes alternativos, enteritis, nutrientes funcionales, prebiótico, glutamina, Totoaba macdonaldi
The use of fishmeal (FM) in diets for carnivorous fish is one of the main concerns of the growing aquaculture industry. The constant increase in cost, the limited supply and sustainability issues related to its use in fish diets rather than for human consumption, urgently warrant reducing FM dependence in carnivorous fish diets and increase the use of more sustainable and cost-effective ingredients. Therefore, the objectives of this study were to evaluate the inclusion of alternative ingredients in low FM diets and the supplementation with the prebiotic agavin and the functional nutrient glutamine as a nutritional strategy to improve intestinal health and optimize the use of more sustainable diets resulting in better growth at a lower cost in cultured Totoaba macdonaldi juveniles. For this, four consecutive bioassays were performed in totoaba juveniles fed to apparent satiation three times a day. For the first bioassay, (fish initial weight (IW) 72 g), the effect of increased inclusion levels of soybean meal (SBM) in the diet (i.e., 0 %, 22 %, 44 %, and 64 %) was evaluated during 56 days. Increasing the level of SBM showed a significant negative relationship on growth, digestive capacity, and distal intestine integrity. Additionally, a significant decrease in the thermal growth coefficient, condition factor, protein efficiency ratio with an increase in the feed conversion ratio and alteration of the intestinal integrity associated with enteritis were observed on inclusion levels above 22 % SBM. Fish fed with the 44 % and 64 % SBM diets resulted in the most severe damage in the distal intestine, including intestinal atrophy. For the second bioassay, (IW 61 g), a practical diet was formulated with poultry by-product meal and FM in a 2: 1 ratio with SBM included at 24 %. Supplementation with the prebiotic agavin at 2 %, increased growth and feed utilization, decreased the dependence for FM, reduced the costs of producing a kilogram of farmed totoaba and counteracted the negative effects of SBM by maintaining the intestinal integrity compared with fish fed the SBM diet without agavin, and did not result in significant differences compared to the fish fed the FM diet in all parameters evaluated after 44 days of feeding. In the third bioassay (IW 29 g) using the same formulation of the previous bioassay that included 24 % SBM, three levels of agavin (i.e., 1 %, 2 %, and 3 %) were evaluated to estimate the minimum quantity of the prebiotic in the diet that...
El uso de harina de pescado (FM) en dietas para peces carnívoros es una de las principales preocupaciones de la industria acuícola en continuo crecimiento. El aumento del costo de la FM, la limitación en la oferta y cuestionamientos de sustentabilidad sobre su uso como un recurso que puede ser utilizado para consumo humano, hace urgente reducir la dependencia de este recurso marino en las dietas para peces carnívoros y reemplazarlo por ingredientes de menor costo. Por lo tanto, los objetivos del presente estudio fueron evaluar la inclusión de ingredientes alternativos en dietas bajas en FM y la suplementación con el prebiótico, agavina, y el nutriente funcional, glutamina, como estrategia nutricional para mejorar la salud intestinal y optimizar la utilización de dietas que permitan un crecimiento adecuado a menor costo en juveniles de Totoaba macdonaldi. Se realizaron cuatro bioensayos consecutivos en juveniles de totoaba alimentados a saciedad aparente tres veces al día. En el primer bioensayo (peso inicial del pez (IW) 72 g), se evaluó el incremento de la inclusión de harina de soya (SBM) en dieta al 0 %, 22 %, 44 % y 64 % durante 56 días. El aumento del nivel SBM mostró una relación negativa en el crecimiento, capacidad digestiva e integridad del intestino distal. A partir del 22 % de inclusión de SBM se observó una disminución en el coeficiente térmico de crecimiento, factor de condición, tasa de eficiencia proteica, aumento de la tasa de conversión alimenticia y cambios en la integridad intestinal asociados a enteritis. Los peces alimentados con 44 % y 64 % de SBM fueron los que presentaron los daños más severos en el intestino distal (i.e., enteritis). En el segundo bioensayo (IW 61 g), se formuló una dieta con harina de subproducto de ave y FM en una relación 2:1, y con 24 % SBM. La suplementación con el prebiótico agavina al 2 %, incrementó el crecimiento y la utilización del alimento, disminuyó la dependencia por la FM, lo que redujo los costos de producir un kilogramo de totoaba cultivada y contrarrestó los efectos negativos de la SBM manteniendo la integridad intestinal comparado con los peces alimentados con la dieta con SBM y sin agavina, y sin cambios significativos con los peces alimentados con la dieta de FM después de 44 días de alimentación. En el tercer bioensayo (IW 29 g), con la misma formulación del bioensayo anterior incluyendo 24 % SBM, se evaluaron tres niveles de agavina en dieta (i.e., 1 %, 2 % y 3 %) para definir un valor...
CICESE
2018
Tesis de doctorado
Inglés
Fuentes Quesada, J.P. 2018. Optimization of alternative ingredients in low fishmeal diets using functional nutrients in Totoaba macdonaldi juveniles. Doctor of Science Thesis. Centro de Investigación Científica y de Educación Superior de Ensenada, Baja California. 135 pp
PISCICULTURA
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